PAPRYKASZ, aż uszy się trzęsą
Maja, 16 październik 2020Past kanapkowych nigdy za wiele, a w szczególności tych o globalnie uwielbianych smakach. Tym razem roślinna wersja paprykarzu, czyli nasz paprykasz.
ILE? dużo
SKŁADNIKI
DO NAMOCZENIA
- 1/2 szklanki wody
- 3 listki konbu
- 1 garstka glonów wakame
- 6 suszonych pomidorów
DO USMAŻENIA
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 mała marchewka, starta na tarce o małych oczkach
- 1 mała pietruszka, starta j.w.
DO UGOTOWANIA
- 50 g suchego ryżu
- DO BLENDOWANIA
- 1 duży pieczony pomidor
- 3 pieczone ząbki czosnku
- ok. 1/4 - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie wędzonego tempehu
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżki ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 - 2 łyżki sypkich glonów nori
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 - 3 łyżki oleju zimno-tłoczonego lnianego
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki, posiekany drobno
- sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJE
Namocz wszystkie składniki w jednej szklance przez min. 3h. Na suchej patelni podsmaż plastry tempehu z dwóch stron. Na oleju zeszklij cebulkę, dodaj marchewkę i pietruszkę, i smaż przez ok. 3 min.
Ze szklanki wyciągnij konbu, dorzuć je na patelnię i zalej wodą ze szklanki. Gotuj przez ok. 5 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Suszone pomidory zblenduj z przecierem, czosnkiem i pomidorem. Gdy masa będzie gładka, dorzuć tempeh i zblenduj go na drobne kawałki. Wakame pokrój bardzo drobno.
Ugotuj ryż.
Zgaś ogień i wyciągnij z patelni konbu.
Dodaj wszystkie przyprawy i ryż. Mieszaj i próbuj w trakcie - idealne proporcje przypraw dla każdego trochę się różnią. Pastę odstaw na 30 min, żeby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na ciepło, na drugi dzień!
