PASTA Z SOCZEWICY, tak prosta, że hej
Maja, 16 październik 2020Podobno ktoś kiedyś powiedział, że nie ma czasu na roślinne gotowanie. Nie zna życia ten ktoś, a dowodem na to jest ta oto pasta kanapkowa z soczewicy.
Nie przedłużając - oto i przepis, na zdrowie!
SKŁADNIKI
- 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy
- 1 łyżka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę (najlepiej dwukrotnie)
- Szczypta kurkumy (dla zdrowotności i koloru)
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1 solidna łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale ZAWSZE WARTO)
- Ulubione przyprawy, np. pieprz ziołowy lub estragon
- Sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJE
Soczewicę namocz przez 20-30 minut, odcedź i przepłucz w zimnej wodzie (w ten sposób pozbędziesz się z niej niechcianych substancji).
Następnie przełóż ją do garnka, zalej minimalną ilością wody (tak, żeby cała była nią przykryta), zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż rozpadnie się na papkę.
Soczewica powinna mieć konsystencję budyniu - jeśli wyszła Ci bardziej rzadka, zdejmij przykrywkę i gotuj, aż zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas.
Pozwól soczewicy lekko ostygnąć i dopraw ją do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, oliwą, kurkumą, płatkami drożdżowymi i ulubionymi przyprawami.
Super smakuje na drugi dzień, na ciepło, gdy smaki się przegryzą.
Polecamy na ciemnym chlebku, oprószoną świeżo mielonym pieprzem i solą kala namak, z kiszonymi ogórkami od mamy :)

Smacznego!