Szukaj

SMAK DZIECIŃSTWA, czyli barszcz z ogórków kiszonych

Maja, 16 październik 2020
SMAK DZIECIŃSTWA, czyli barszcz z ogórków kiszonych

Kto jest z nami od początku, ten pamięta, że Roślinna Baza zrodziła się w czasie pierwszego lockdownu spowodowanego wizytą koronaświrusa. Historia szybko więc zatoczyła koło - znów nie bagatelizujemy sytuacji, jednocześnie wykorzystując przymusowy czas spędzany w domu.

Niesamowite rzeczy wydarzyły się więc w tym tygodniu w kuchni Roślinnej Bazy! Zresztą, zobaczcie sami.


ILE? 3 duże porcje

SKŁADNIKI

ZUPA

  • 500 g wody z ogórków kiszonych
  • 500 g wody
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone na grubsze kawałki + wszystkie farfocle ze słoika (czosnek, koper, chrzan)
  • 1/2 - 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 ml wegańskiej śmietanki, np. owsianej

SKWARKI

  • 100 g wędzonego tempehu, pokrojonego w drobną kosteczkę

ZALEWA DO SKWARKÓW

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki wody
  • 1/3 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki ketchupu
  • Szczypta ostrej papryki wędzonej

PONADTO

  • 8 średniej wielkości ziemniaków, np. ricarda
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • Sól, pieprz i kminek mielony do smaku

INSTRUKCJE

Przygotuj ziemniaki: umyj je, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i gotuj ok. 15-20 min (powinny być półtwarde).

Odcedź je i zostaw do przestygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 250 C.

Ziemniaki zalej łyżką oleju, posyp solą i pieprzem, przykryj pokrywką, i wstrząśnij garnkiem kilkakrotnie. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć każdego przy pomocy kubka lub talerzyka, po czym włóż do piekarnika, zmniejsz temp. do 230C i piecz na złoty kolor (ok. 30-40 min). W trakcie pieczenia uchyl na chwilę drzwiczki, żeby pozbyć się pary wodnej.

Oczywiście możesz po prostu ugotować ziemniaki, ale wiadomo: pieczone zawsze lepsze.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim cebulę na złoto-brązowy kolor. W trakcie smażenia posól cebulkę.

Następnie przełóż ją do miseczki, a na tej samej patelni podsmaż tempeh.

Wymieszaj składniki na zalewę i dodaj do tempehu. Podsmaż jeszcze przez 3 min i wyłącz palnik pod patelnią.

Zrób zupę: do garnka wlej wodę, wodę z ogórków, wrzuć ogórki kiszone i czosnek, cukier, i zagotuj. Gotuj 20 minut.

Następnie zgaś palnik, pozwól zupie trochę przestygnąć, wyłów niejadalne farfocle i zabiel śmietanką. Dopraw pieprzem i kminkiem do smaku.

Do dwóch misek nałóż pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i zalej je zupą. Dodaj cebulkę i skwarki oraz plasterki ugotowanych ogórków i czosnki.

Oprósz świeżo mielonym pieprzem, solą (np. kala namak) i zjadaj ze smakiem :)

Możesz dorzucić też świeży koperek lub zieloną pietruszkę. Bo NIKT CIĘ NIE POWSTRZYMA.

Jeśli korzystasz z kminku w ziarenkach, najpierw podpraż go przez minutę na suchej patelni i dodaj do zupy do gotowania, będzie superaromatyczny.


SMACZNEGO!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt!