Szukaj

Ultra prosty koreański naleśnik z cukini

Maja, 16 listopad 2020
Ultra prosty koreański naleśnik z cukini

Hit wśród naszej ekipy na Instagramie. Ludzie dostali szału, i nic w tym dziwnego - ten naleśnik smakuje jak nowy rozdział w życiu.



ILE? Jedna większa porcja

SKŁADNIKI

Naleśnik

  • 300 g cukinii pokrojonej najpierw na 0,5 cm plasterki, a potem w 0,5 cm słupki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w 2 cm słupki
  • 1/2 łyżeczki gochugaru (lub innej ostrej papryki; daj mniej lub pomiń, jeśli nie lubisz ostrych potraw)
  • ok. 3 łyżki mąki z soczewicy
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 2 łyżki wody
  • 1 niepełna łyżka oleju do smażenia

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

INSTRUKCJE

NALEŚNIK

Cukinię zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut (aż puści sok).
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej olej.
Następnie odciśnij cukinię, dodaj czosnek i cebulkę, i wymieszaj dokładnie.

Następnie dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj wodę.

Smaż w dwóch partiach lub na raz. Placek rozgnieć dobrze szpatułką, żeby był jak najbardziej zwarty i jak najcieńszy.
Przewróć na drugą stronę, gdy od spodu zrobi się złoty. Jeśli pieczesz na raz, placek będzie wymagał przepołowienia przed przewróceniem.

SOS


Zmieszaj wszystkie składniki. Gotowe :)

Jedz, póki gorące, maczając w sosie.
Podałybyśmy go jeszcze z kimchi, ale się skończyło ????
Swoją drogą, nadziewany kimchi też jest pyszny ????????????

W tym przepisie możesz użyć w zasadzie dowolnej mąki. Świetnie sprawdzi się z ciecierzycy, orkiszowa lub z tapioki.

Mąka z soczewicy jest tutaj dodatkowym źródłem białka, żeby naleśnik był bardziej sycący ✨


Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt!