Ultra prosty koreański naleśnik z cukini
Maja, 16 listopad 2020
Hit wśród naszej ekipy na Instagramie. Ludzie dostali szału, i nic w tym dziwnego - ten naleśnik smakuje jak nowy rozdział w życiu.
ILE? Jedna większa porcja
SKŁADNIKI
Naleśnik
- 300 g cukinii pokrojonej najpierw na 0,5 cm plasterki, a potem w 0,5 cm słupki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 3 cebulki dymki, pokrojone w 2 cm słupki
- 1/2 łyżeczki gochugaru (lub innej ostrej papryki; daj mniej lub pomiń, jeśli nie lubisz ostrych potraw)
- ok. 3 łyżki mąki z soczewicy
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 2 łyżki wody
- 1 niepełna łyżka oleju do smażenia
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
INSTRUKCJE
NALEŚNIK
Cukinię zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut (aż puści sok).
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej olej.
Następnie odciśnij cukinię, dodaj czosnek i cebulkę, i wymieszaj dokładnie.
Następnie dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj wodę.
Smaż w dwóch partiach lub na raz. Placek rozgnieć dobrze szpatułką, żeby był jak najbardziej zwarty i jak najcieńszy.
Przewróć na drugą stronę, gdy od spodu zrobi się złoty. Jeśli pieczesz na raz, placek będzie wymagał przepołowienia przed przewróceniem.
SOS
Zmieszaj wszystkie składniki. Gotowe :)
Jedz, póki gorące, maczając w sosie.
Podałybyśmy go jeszcze z kimchi, ale się skończyło ????
Swoją drogą, nadziewany kimchi też jest pyszny ????????????
W tym przepisie możesz użyć w zasadzie dowolnej mąki. Świetnie sprawdzi się z ciecierzycy, orkiszowa lub z tapioki.
Mąka z soczewicy jest tutaj dodatkowym źródłem białka, żeby naleśnik był bardziej sycący ✨

