Szukaj

Wonton, wontony, WONTOTOTONY

Maja, 18 listopad 2020
Wonton, wontony, WONTOTOTONY

Czyli nasza słodka wersja uwielbianych azjatyckich pierożków.


ILE? 8 - 10 pierożków 

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 - 70g gorącej wody

NADZIENIE WARIANT 1

  • 150g mrożonych jagód leśnych
  • 60 - 80g mielonych migdałów
  • 5 - 15 g cukru, np. kokosowego
  • 5 - 10g imbiru, przeciśniętego przez praskę

NADZIENIE WARIANT 2

  • 60 g suszonych jagód leśnych (np. z sypanej herbatki owocowej)
  • 5 - 10 g imbiru, przeciśniętego przez praskę
  • 5 - 15 g cukru, np. kokosowego

DO PODANIA

  • (1) Olej z zarodków rzepaku
  • (2) Olej z prażonego sezamu
  • Syrop klonowy
  • Pieprz (np. różowy - doskonale komponuje się z owocami)
  • Kilka świeżych listków mięty
  • Śmietanka kokosowa (biała część mleka kokosowego)
  • (2) Prażone orzechy laskowe i ziarno kakaowca

INNE

Wkład do garnka do gotowania na parze AKA parownik

INSTRUKCJE

CIASTO

W misce wymieszaj mąkę i sól. Następnie wlej wodę. Powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Wyrób ciasto na gładką masę, przykryj i odstaw, żeby odpoczęło (ok. 15 min).

NADZIENIE 1

Wymieszaj wszystkie składniki. Spóbuj i dodaj więcej cukru / imbiru wg uznania.

NADZIENIE 2

Przepłucz jagody, przesyp do kubka i zalej minimalną ilością wrzątku. Poczekaj, aż zmiękną. Możesz przygotować je dzień wcześniej, chowając na noc do lodówki (wtedy zalej je zimną wodą).

Następnie odcedź je i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Spóbuj i dodaj więcej cukru / imbiru wg uznania.

CIASTO C.D.

Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 2mm grubości) i przy pomocy szklanki o śrenicy 7-8cm wytnij z niego koła.

Każde koło posmaruj delikatnie wodą po brzegach. Dzięki temu ciasto dobrze się sklei. 

Następnie bierz je pojedynczo do rąk, nakładaj nadzienie i sklejaj. Nie musisz sklejać całych pierożków, gdyż będą gotowały się na parze. 

WONTOTOTONY

Pierożki ułóż na pergaminie, na parowniku przed włożeniem parownika do garnka. Następnie umieść parownik w garnku z gotującą się wodą, przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 -7 minut.

Na talerzu ułóż dodatki, pierożki, polej ulubionym zimnotłoczonym olejem i syropem klonowym, posyp miętą i zjadaj ze smakiem :)

Nie chce robić Ci się takich małych pierożków? Śmiało zrób większe, z lekko grubszego ciasta.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt!