O nas

Z kuchni naszej - do Waszej

Halo, tu Roślinna Baza. Witaj na najlepszym plant based party w tej części trójwymiaru.

Roślinna Baza to miejsce wypełnione wszystkim, co ma związek z jedzeniem roślin. Znajdziesz nas tu, w naszym sklepie, gdzie dzielimy się naszymi przepisami w formie ebooków oraz darmowych przepisów, ale też na Instagramie, gdzie gadamy o roślinnych sztuczkach w kuchni, prezentujemy Plant Based News, moc memów w Meme Piątki, gadamy sobie sporo i generalnie skupiamy społeczność ponad 47 tysięcy plant based świrów. Takich jak my.

Roślinna Baza powstała by wzajemnie inspirować i wspierać się na roślinnej drodze życia. Wspieramy nie tylko siebie, ale też Azyl Chrumkowo, do którego trafia 10% zysków ze sprzedaży naszych ebooków.

My to Karolina i Maja. Jesteśmy dwiema zapalonymi szefowymi domowej kuchni i kumpelami od wielu lat. Lubimy robić razem fajne rzeczy, a gotowanie jest jedną z nich. Dzień dobry, miło nam niezmiernie.

No i cóż, cieszymy się, że tu jesteś! Zapnij więc pasy i razem z nami rusz w roślinną drogę, która końca mieć nie będzie. Smacznego!

 

Jak to się zaczęło?

Roślinna Baza ujrzała światło dzienne 15 lipca 2020 roku. Tak, to ten niesamowity rok, który zmienił życie ludzi na całym świecie, a my nie byłyśmy wyjątkiem. Gdy w marcu 2020 roku przyszła pandemia, obie sporo czasu spędzałyśmy w swoich kuchniach, eksperymentując i zastanawiając się, jak będzie wyglądać nowa rzeczywistość. Im więcej gotowałyśmy, tym bardziej atrakcyjny stawał się dla nas pomysł przekucia tej cudownej, przyjemnej i kojącej czynności w codzienność - nawet po pandemii. Szło nam bowiem całkiem sprawnie i pysznie, co potwierdzali bliscy, testujący nasze jedzenie.

Po kilku tygodniach takiego gotowania podjęłyśmy decyzję o wyjściu z naszymi przepisami do świata. Najpierw powstał ebook a następnie mały, internetowy sklepik. W ostatniej chwili postanowiłyśmy jeszcze otworzyć dedykowany Roślinnej Bazie profil na Instagramie. Zupełnie nie spodziewałyśmy się tego, że kilka miesięcy później będziemy doskonale bawić się na tym Instagramie wraz z tysiącami innych roślinożerców, że nasz sklep zapełnią nowe ebooki i pakiety i że Roślinna Baza stanie się naszą pracą na pełen etat.

Dziś codziennie z dumą zasiadamy do pracy - przygotowujemy nowe przepisy, zdjęcia i wideo. Piszemy posty, rozmawiamy z Wami na Instagramie i nieustannie pracujemy nad kolejnymi ebookami. Moc roślin dodaje nam energii do realizacji tych wszystkich pomysłów, a świadomość tego, że każdego dnia możemy dołożyć swoją cegiełkę do budowania lepszego, wegańskiego świata, daje nam siłę i odwagę by codziennie sięgać coraz wyżej.

Jest bardzo dobrze.

 

A my to kto?

Karolina Paciorek - kulinarny wirtuoz, graficzka, rysowniczka, projektantka biżuterii. Z wykształcenia architekt. Karolina trzyma pieczę nad naszymi przepisami, godziny spędza w kuchni zaskakując później świat niesamowitymi połączeniami smakowymi. Robi najlepsze kimchi na świecie (sic! nawet w Korei nie znalazłyśmy lepszego) i jest prawdziwie nieustraszona w kuchni.

Maja Jaworowska - mózg organizacyjny Roślinnej Bazy. Tabelki, raporciki i analityka to jej chleb powszedni. Maja odpowiada za codzienne funkcjonowanie Roślinnej Bazy - mówiąc zwięźle, sprawia, że rzeczy się dzieją. Szczęśliwa posiadaczka Air Fryera. W potrawach dąży do prostoty i kocha umami.

Roślinną Bazę współtworzyła z nami też Paulina Lis-Barceluk.